Ansvarsfullt Spelande

Om ansvarsfullt spelande

Att spela ansvarsfullt betyder att vara i kontroll av ditt spelande som en del av din underhållning. Nedan hittar du information om ansvarsfullt spelande och vilka hjälpmedel som finns tillgängliga om du eller någon du känner har svårigheter att kontrollera sitt spelande.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Ansvarsfullt spelande är ett effektivt koncept som hjälper spelare att hålla sig borta från de negativa delarna som spel om pengar kan medföra. Att spela är en form av underhållning och ska ses som detta av alla spelare. För många är det en sysselsättning som får tiden att gå, men vissa människor blir beroende av att spela. De riskerar sina pengar och sin mentala hälsa för spelande på nätet. Att spela är roligt, men om man inte är försiktig kan det bli en potentiell risk. Alla behöver förstå vikten av ansvarsfullt spelande och försöka införa goda spelvanor för att undvika sådana risker.

Förhindra minderåriga att spela

Enligt svensk lag är det krav på att vara över 18 år för att spela och det finns ett flertal verktyg som föräldrar kan implementera för att undvika minderåriga från att spela. Kaspersky Safe Kids till exempel, är ett filtreringsprogram som låter föräldrar lägga till hemsidor som de vill blocka. Klicka här för att besöka Kaspersky’s hemsida och få mer information om programmet.

Spela för att det är roligt

Den tid du spenderar på de spelsidor vi länkar till ska vara en rolig upplevelse, därför kan dessa riktlinjer vara bra att följa medan du spelar.

  • Bestäm dig vilka insättning-, omsättning- och förlustgränser du har redan innan du börjar spela. Se över dina transaktioner med jämna mellanrum, samt kolla hur lång tid du har spelat och hur mycket pengar du spenderat.
  • Prioritera dina dagliga åtaganden och se till att ditt spelande inte kommer emellan vardagliga aktiviteter.
  • Spela inte om du återhämtar dig från något som helst beroende eller om du är påverkad av alkohol eller andra droger.
  • Försök inte vinna tillbaka förluster. Om du känner att du tappat kontrollen över ditt spelande, sätt en spelgräns, självexkludera ditt konto eller sök hjälp på annat sätt.

Spelgränser

Det är klokt att bestämma spelgränser innan du börjar spela, då chansen att spelare upplever spelproblem är mycket mindre med det i åtanke.

Självexkludering

Självexkludering låter dig ta en paus från spelandet, om det har blivit annat än någonting roligt och underhållande. Det finns möjlighet till självexkludering hos alla spelbolag med licens i Sverige, men du kan även exkludera dig från samtliga spelsidor genom att besöka Spelpaus hemisida.

Hjälp och support

Stödlinjen är en nationell stödinsats för personer och deras anhöriga som spelar om pengar som erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till dig som bor i Sverige. De som arbetar på Stödlinjen har tystnadsplikt och hos de får du som spelar hjälp att ändra dina spelvanor genom stöd, tips och råd. Du som är anhörig till en spelare är lika välkommen för att få stöd. Du kan få mer information om Stödlinjen genom att besöka deras hemsida https://www.stodlinjen.se/ eller kontakta dem direkt genom att ringa 020-819 100. Du kan även chatta med dem eller mejla dem genom att fylla i mejlformuläret här.

Speltipsare
© Copyright 2024 Speltipsare. Alla rättigheter förbehålls.