Spelguide

Inledning

Om du inte har spelat på odds tidigare och vill börja göra det, finns det några viktiga saker som du bör veta innan du börjar. I den här spelguiden tar vi upp grundläggande information och vad man ska tänka på när man spelar på odds.

Det finns självklart mycket mer att lära sig inom oddsbetting än vad som vi tar upp i den här guiden, men samtidigt som vi vill göra den så informativ som möjligt vill vi heller inte att den ska bli alldeles för lång. Det som är viktigt att komma ihåg är att du måste vara minst 18 år gammal för att få spela i Sverige enligt svensk lag.

Spelbolag med eller utan registrering

Hos vissa spelbolag behöver du registrera ett konto genom att ange e-postadress samt välja lösenord. Du verifierar dina personuppgifter med hjälp av BankID och sen är du redo att börja spela.

En del spelbolag erbjuder sina kunder att spela utan att skapa konto (egentligen skapar du ett konto hos Trustly och spelar med det), men det är ett väldigt smidigt sätt om du inte gillar registreringsformulär. Du anger helt enkelt vilket belopp du vill göra insättning på, väljer bank och bekräftar med BankID så är du redo att spela.

Betalningar och verifiering av konto

Insättning

Spelbolagen erbjuder många olika insättningsmetoder, men det kan variera lite beroende på vilken sida du väljer. När du gjort en insättning behöver du omsätta den minst en gång. Det här beror på att det är hög pengatvättrisk inom spelbranschen och de som tvättar pengar undviker detta i största mån.

De flesta spelbolagen har en minimigräns på hur mycket du behöver sätta in. Den ligger vanligtvis på 100 kr men kan alltså vara olika för olika bolag. Swish är den senaste betalningsmetoden som spelbolagen har börjat stödja och i många fall kan du göra både insättning och uttag via Swish.

De vanligaste insättningsmetoderna kan du hitta nedan:

 • Trustly (fungerar som banköverföring och sker direkt)
 • Banköverföring (från ditt bankkonto till spelföretagets bankkonto)
 • Swish (betalningsmetod med mobilen)
 • Visa/Mastercard (Bankkort eller kreditkort)
 • Zimpler (e-plånbok via mobilen)
 • Skrill (e-plånbok, hette tidigare Moneybookers)
 • Neteller (e-plånbok)
 • Paysafecard (presentkort som köps i butik och kan användas online)

Uttag

Uttag har oftast en högre minimumgräns än insättning men även denna varierar från bolag till bolag.

När du gör att ett uttag kontrolleras detta av spelbolaget. De har olika metoder för att kontrollera uttaget och många gör detta manuellt. Med andra ord har de då en person som kontrollerar så du inte brutit mot deras regler och villkor, att du omsatt insättningen en gång, att du använder samma uttagsmetod som insättningsmetod, att du gör uttaget tillbaka till samma kort eller konto, att det är du som är kort- eller kontoinnehavare med mera.

Det finns system som kontrollerar uttagen automatiskt och används oftast i kombination med manuell hantering. Eftersom det görs väldigt många uttag och det lätt blir svårhanterligt vilket leder till långa väntetider, används dessa system för att automatiskt hantera uttag. Hur dessa är inställda och fungerar vet endast spelbolaget som använder det, men utan detta skulle uttagstiden bli alldeles för lång och företagen skulle förlora kunder på grund av det.

De vanligaste uttagsmetoderna kan du hitta nedan:

 • Trustly (fungerar som banköverföring och sker direkt)
 • Banköverföring (från spelbolagets bankkonto till ditt bankkonto)
 • Swish (betalningsmetod med mobilen)
 • Visa/Mastercard (bankkort eller kreditkort)
 • Zimpler (e-plånbok via mobilen)
 • Skrill (e-plånbok, hette tidigare Moneybookers)
 • Neteller (e-plånbok)

Uttagstiden från det att ditt uttag blivit godkänt varierar för vilken metod du använder. Visa/Mastercard samt banköverföring tar längst tid, medan de andra metoderna sker direkt.

Kontoverifiering

Du behöver verifiera ditt konto och det absolut smidigaste sättet att göra det på är att registrera dig med BankID. Tänk bara på att dina kontouppgifter måste stämma överens med de uppgifter som registrerats hos BankID, detta inkluderar e-postadress och telefonnummer.

Om du inte kan eller vill registrera ditt konto med BankID så kan du verifiera ditt konto med hjälp av dokument. Följande dokument kan du behöva skicka in:

ID-handling

 • Pass, körkort eller nationellt ID-kort.
 • Hela dokumentet behöver synas så se till att alla fyra hörnen visas.

Adressverifiering

 • Ett dokument som styrker din hemadress, till exempel en officiell faktura (från ditt elbolag, internetoperatör eller liknande) eller ett officiellt brev från en statlig myndighet. Personbevis brukar oftast vara det bästa dokumentet för detta ändamål.
 • Dokumentet måste vara utfärdat inom de senaste tre månaderna och behöver alltså visa utskicksdatum eller fakturadatum.
 • Ditt namn och din adress måste finnas med, samt alla fyra hörnen på dokumentet ska vara synliga.

Betalkort

 • Fram- och baksida på ditt konto eller kreditkort.
 • Endast de sex första och fyra sista siffrorna ska vara synliga. Täck även för CVC/CVV-koden på baksidan (de tre siffrorna). Använd med fördel tejp eller en pappersbit för att täcka siffrorna.
 • Namn, utgångsdatum och din signatur är viktiga och ska vara synliga.
 • Tänk även här på att visa alla fyra hörnen på kortet.

Kontoutdrag

 • Ett dokument som bevisar att det är du som är bankkontoinnehavare.
 • Lättast är en skärmbild/skärmdump på din internetbank där ditt namn, kontonummer samt bankens logga är synliga. Klicka här för att läsa PC för allas guide i hur man tar en skärmbild i Windows 10
 • Om du inte har möjlighet eller inte förstår hur man tar en skärmbild kan du be din bank om ett kontobevis. Kom ihåg att de behöver stämpla och signera dokumentet.

Bevis på e-plånbok

 • Ett dokument som visar att du är kontoinnehavare hos e-plånboksleverantören.
 • Lättast är en skärmbild/skärmdump när du inloggad på ditt konto där ditt namn, användarnamn samt e-plånbokens logga är synliga. Klicka här för att läsa PC för allas guide i hur man tar en skärmbild i Windows 10

Ansvarsfullt spelande

Alla spelbolag med svensk licens erbjuder verktyg som låter dig sätta spelgränser. Spel om pengar kan vara mycket beroendeframkallande och det är många människor som hamnar i ekonomiska problem på grund av det.

Spelhistorik

Detta verktyg låter dig hålla koll på ditt spelande och följa dina vinster och förluster över tid, samt den mängd tid du lagt på att spela.

Spelgränser

 • Insättningsgränser är obligatoriska för alla spelare. Du anger hur mycket pengar du kan sätta in varje dag, veckan och månad.
 • Förlustgränser är frivilliga för odds och casino, men vi rekommenderar att du använder detta verktyg ändå.
 • Sessionstid är också frivilligt men ett mycket bra verktyg för dig som vill ange hur mycket tid du maximalt vill kunna spela varje dag, vecka och månad.

Spelpaus

Spelpaus är ett nationellt verktyg framtaget av Spelinspektionen där du kan stänga av dig från alla spelbolag med svensk licens. Spelpaus 24 kan du använda om du vill ta en tillfällig paus från spelandet i 24 timmar. Du har även möjlighet att pausa dig i 3 månader, 6 månader eller tillsvidare (minst 1 år eller 3 år).

Om du vill läsa mer om ansvarsfullt spelande kan du klicka här.

Välkomstbonusar och erbjudanden

Många spelbolag erbjuder välkomstbonusar till nya kunder, så när du registrerar dig kan du ofta få en bonus på din första insättning. En typisk välkomstbonus är 100% upp till 1000 kr, men både procentsatsen och bonuspengarna kan naturligtvis vara både högre och lägre beroende på spelbolag. Se alltid till att kontrollera villkoren för bonusen, spel kan uteslutas, det kan ha en maximal insatsgräns, maximal vinstgräns och mycket mer. De allra flesta välkomstbonusarna har omsättningskrav och brukar normalt ligga på mellan 5-10 gånger. Ibland kan de räkna omsättningskravet mot den bonus du mottog, men vissa spelbolag räknar den mot bonusen + insättningen du gjorde.

Låt oss säga att bolaget erbjuder en bonus på 100% upp till 1000 kr med 6x omsättning (endast bonusen) till minst 1.5 i odds. Du gör en insättning på 1000 kr för att maximera bonusbeloppet så du får 1000 kr i bonus – totalt 2000 kr att spela med.

I det här fallet behöver du alltså spela för totalt 6000 kr innan du kan göra uttag på dina bonuspengar. Du behöver alltså lägga spel på detta belopp, inte vinna upp ditt saldo till 6000 kr. Så låt oss säga att du lägger ett spel på 1000 kr på en fotbollsmatch till oddset 2.0. Du vinner på spelet och har nu 3000 kr på ditt spelkonto samt omsatt bonusen 1x. Du behöver alltså omsätta 6000 kr på detta sätt innan du kan göra uttaget på bonuspengarna.

Du kan oftast spela på odds under 1.5 i sådana här fall, men det du omsätter räknas då inte mot omsättningskravet. Kom även ihåg att du i de flesta fall spelar med dina riktiga pengar först, och om du skulle förlora dessa börjar du spela med bonuspengarna.

Det är också är viktigt att tänka på är giltighetstiden eftersom bonusen utgår om du inte lyckats omsätta bonusen inom den. Seriösa spelbolag ger vanligtvis minst 30 dagar, men om du inte omsätter din bonus inom den här tiden förverkas bonusen och du förlorar dina bonuspengar.

Ett erbjudande per kund

En ny regel som kom i samband med att spelmonopolet i Sverige avvecklades var att spelbolagen endast fick erbjuda en bonus per kund. Tidigare var det möjligt att inte bara erbjuda välkomstbonus, utan även andra insättningsbonusar, riskfria spel cashbacks med mera. Nu däremot får endast en bonus erbjudas till spelarna och det gäller även sett över licens, inte per hemsida.

Ett spelföretag med licens i Sverige kan äga flera hemsidor och om du som kund registrerar dig på en av deras hemsidor och tar en välkomstbonus får spelföretaget alltså inte erbjuda en välkomstbonus till dig på någon av deras andra sidor.

Annons:

Betway SE Boost banners

Fritt spel och riskfria spel

Vissa spelbolag erbjuder ett riskfritt spel istället för bonuspengar som välkomsterbjudande. Om du använder ditt riskfria spel och skulle förlora din kupong så får du pengarna tillbaka – oftast med omsättningskrav. Om du vinner på ditt riskfria spel får du vinsten som vanligt.

Om spelbolaget erbjuder ett fritt spel istället för riskfritt spel och du vinner på ditt gratisspel så betalas endast vinsten ut till dig, du får inte utbetalt det värde som det fria spelets insats var.

Förtidsspel och livespel

Förtidsspel (pre-match) betyder att du placerar ett spel innan matchen eller eventet startar. Livespel är när du lägger ett spel under matchens gång, alltså när matchen eller eventet startat. När du placerar spel under matchens gång ändras oddset relativt ofta, då det påverkas av vad som händer i just det ögonblicket. Du kan oftast aktivera oddsförändring så att du inte blir nekad att lägga ett spel då oddset har ändrats sedan du la till den på din spelkupong.

Fördelen med att lägga ett livespel är att du kan se matchen samtidigt som du lägger spelet. Du kan se hur laget ser ut och presterar och vilka som ser ut att ha störst chans att vinna. Fördelen med att lägga ett förtidsspel är att du vanligtvis får att högre odds ju tidigare du lägger spelet.

Oddsformat

Oddsformatet som vanligen används i Sverige är decimalodds och erbjuds av alla spelbolag på den svenska marknaden. Vissa erbjuder även bråkdelsodds, eller fraktionella odds som det också kallas, vilket vanligen används i England. Decimalodds skrivs exempelvis ut 1.5. Låt oss säga att du lägger ett spel på 100 kr till oddset 1.5. Om du vinner så får du tillbaka totalt 150 kr (100 kr som du spelade för och 50 kr i vinst). Samma odds i bråkdelsform skulle skrivas ut 1/2.

Det finns även moneyline-odds, eller amerikanska odds som det heter i folkmun och de visas med ett minus eller plus framför siffran. Exemplevis skrivs decimaloddset 1.5 ut som -200 i amerikanskt odds.

Oddsleverantörer

Olika spelbolag använder olika oddsleverantörer för uppdatering av odds på deras sida. Betradar och Sportradar är några av de större leverantörerna och används av flera hundra spelbolag världen över. Om oddsen på sidan inte uppdateras eller visas kan det alltså vara problem med oddsleverantören.

Placera ett spel och spelkupong

Att placera ett spel via hemsidan på mobil, app eller dator är superenkelt. Du kan filtrera på sport och liga, sedan när du hittat din match och det du vill spela på, klickar du helt enkelt på det alternativet för att lägga till den på din spelkupong. I det här läget kan du välja att lägga till fler spel på samma kupong för att öka oddset och chansen att vinna mer, men det ökar samtidigt risken att förlora spelet. Om du inte vill lägga till fler spel på din spelkupong så väljer du insats och klickar på ”Placera spel”.

Det finns även andra sätt att spela. Svenskaspel erbjuder till exempel spel i butik hos ett spelombud. Vanligtvis finns det en del av en matbutik som erbjuder kunderna att placera spel. Bet365 till exempel erbjuder fortfarande en tjänst där du kan ringa in och be personen som du pratar med att lägga ett spel åt dig. Detta är en utdöende metod som förmodligen inte kommer finnas kvar länge till, men den finns som sagt tillgänglig i skrivande stund.

Singelspel och kombinationsspel

Med singelspel menas att du endast har en match eller ett spel på din spelkupong. Om du lägger till två spel på din spelkupong kallas det dubbel och oddset från första matchen gångras då med oddset från andra matchen. Ifall du lägger till en tredje match på kupongen multipliceras även det oddset. Det kan verkligen vara frestande att lägga ett spel när oddset är så högt och utdelningen då även blir mycket större, men risken att du förlorar ditt spel blir även den mycket högre. De som livnär sig på att spela på odds lägger alltid endast singlar och vi på Speltipsare rekommenderar även våra besökare att göra detsamma för störst chans att vinna. Vi tycker samtidigt det kan vara roligt att lägga en kupong med flera matcher och en lägre insats, men vi har då inga stora förväntningar på att spelet ska gå in.

Spelmarknader och speltyper

Du kan spela på det mesta och olika spelbolag erbjuder olika marknader. Hos vissa spelbolag kan du hitta melodifestivalen, presidentval, tv-serier med mera. Hos vissa spelbolag kan du även be dem lägga till marknader. Ett exempel var fotbolls-VM 2014 både Betsson och Betsafe erbjöd ett spel på Luis Suarez att bita någon under turneringen. Mycket riktigt gjorde han det och de som spelat på detta spel fick en mycket god utdelning.

De populäraste sporterna att spela på är fotboll, tennis, ishockey och basket. E-sport är den som börjar etablera sig inom betting, men har en lång bit kvar till att bli lika populärt som betting på fotboll. Andra marknader och spel du kan spela är trav, vilket du dels kan spela på online, men även i butik hos ett spelombud eller på plats vid travbanan. Bingo, casino, lotto och skraplotter är andra speltyper du kan satsa pengar på, men ingenting vi kommer gå in närmare på i den här spelguiden.

Nedan hittar du några av de olika spelmarknader du har möjlighet att spela på:

Matchvinnare

En av de allra vanligaste marknaderna är matchvinnare. Där spelar du på det vilket lag som ska vinna eller om det blir oavgjort. Detta kallas trevägsspel men det brukar även erbjudas tvåvägsspel där du får insatsen tillbaka vid oavgjort. Dubbelchans kallas det när du satsar på 1X, X2 eller 12, med andra ord vinner du om hemmalaget antingen vinner eller om det blir oavgjort när du satsar på 1X. Om du satsar på X2 vinner du om det blir oavgjort eller bortalaget vinner, och 12 vinner du om hemmalaget eller bortalaget vinner.

Asian handicap

När du spelar på asian handicap ger du ett av lagen fördel eller en nackdel redan innan de börjar spela. Till exempel om du vill spela på matchen Manchester United – Southampton och oddset för att Manchester United ska vinna är 1.20. Du tror att Manchester United kommer vinna överlägset och för att få lite bättre odds lägger du ett asian handicap-spel på -1.5 mål på Manchester United. Oddset blir högre så att du vinner mer eftersom Manchester United börjar matchen med -1.5 mål. För att du ska vinna ditt spel behöver de vinna med 2-0 eller 3-1 eller 4-2 till exempel.

Det finns även spel som är -1.0 istället för -1.5 i asian handicap. Oddset blir lite lägre om du spelar -1.0 och anledningen är att du får insatsen tillbaka vid oavgjort. Om Manchester United endast skulle vinna med 1 – 0 i matchen och enligt din kupong fick de börja med 1 mål mindre, så du får då ta bort ett mål från Manchester United och resultatet blir då oavgjort 0-0. Om du hade spelat -1.5 i det här läget och det endast blev 1-0 till Manchester United så blir det förlust på kupongen.

Du kan även spela asian handicap på andra marknader än matchvinnare som i exemplet ovan, till exempel hörnor och kort.

Resultat

Att spela på resultat betyder att du måste gissa vilket slutresultat det blir i matchen. Exempelvis kan du spela på 0-0 eller 1-0, 1-1 och så vidare. Det kan vara väldigt svårt att gissa rätt resultat framförallt i sporter där det görs många mål så som ishockey. I fotboll blir det inte lika mycket mål som i ishockey men det är fortfarande väldigt svårt att gissa rätt resultat.

Ett roligt alternativ är att spela på Svenska Spels ”Bomben”. Där kan du välja flera olika slutresultat i tre till fyra matcher. Kom dock ihåg att Svenska Spel oftast ger de absolut sämsta oddset på marknaden så utdelningen är inte den bästa.

Antal mål i matchen (över/under)

En av våra favoritmarknader där du får gissa hur många mål det kommer bli i matchen. Här använder spelbolagen 2.5 och 2.0 till exempel, och gissar du att det ska bli över 2.5 mål i matchen och det blir 3 mål så vinner du. Om det blir 2 mål förlorar du. Om du däremot spelar på över 2.0 mål i matchen och det blir 2 mål i matchen får du pengarna tillbaka.

Båda lagen gör mål (ja/nej)

En annan favoritmarknad är båda lagen gör mål – ja eller nej, där du spelar på om du tror båda lagen kommer göra mål i matchen.

Långtidsspel

Du kan även spela långtidsspel vilket kan vara på vilket lag som vinner en liga, eller vilken spelare som vinner skytteligan.

Fler marknader

Det finns otroligt många spelmarknader och du kan spela på det mesta. Några andra utvalda marknader som är värda att nämnas är: Halvlek med flest mål, Kortspel, Hörnor, Antal kort, Spelare gör mål och Inkast.

Stryktipset

En klassiker från Svenska Spel sedan 1934 som då hade 12 matcher från England på spelkupongen. Stryktipset är en kupong där du spelar på matchvinnare och behöver gissa rätt på 13 matcher och får även utdelning om du lyckas få 10, 11 och 12 rätt. Du får även helgardera (1X2) och halvgardera (1X, X2 och 12) matcherna mot en högre avgift. Du kan spela på stryktipset i butik hos ett spelombud eller på svenskaspel.se.

Unibet hade under ett flertal år en liknande tjänst som de kallade för Supertoto, den fungerade på samma sätt som Stryktipset men har alltså blivit nerlagd. Betsson lanserade också en liknande tjänst 2013 som de kallade 1X2 (EttKryssTvå). Den fungerade ungefär på samma sätt som Stryktipset och Supertoto, men även den har blivit nerlagd.

Skapa ditt eget spel

Normalt sett kan du inte spela på flera olika marknader i samma match, men vissa spelbolag erbjuder en tjänst där du kan skapa ditt eget spel. Om den här funktion är tillgänglig för har du alltså möjlighet att kombinera flera olika marknader i samma match.

Cash out

Om spelbolaget du spelar hos erbjuder cash out så betyder det att du kan välja att rätta och avsluta ditt spel mitt under pågående match. Låt oss säga att du lägger ett spel på matchvinnare och ditt lag gör ett tidigt ledningsmål. Nu har du möjlighet att använda cash-out funktionen så du avslutar spelet innan matchen är avgjord. Du kommer inte få lika hög vinst om du gör så, men i vissa fall kan det vara en bra idé att göra.

Spellicens och Svenska Spelinspektionen (SGA)

På vår sida hittar du endast spelbolag med svensk licens. Det finns aktörer utan svensk spellicens som erbjuder oddsspel för svenskar men vi avråder till att spela på dessa sidor. De spelbolag som inte har svensk licens regleras alltså inte av svenska spelinspektionen och betalar inte skatt i Sverige. Enligt svensk lag är det förbjudet att aktivt marknadsföra sin spelsida om företaget saknar svensk spellicens. Det är dock lagligt att bedriva verksamheten och tillåta kunder från Sverige, om de kunderna själva söker upp sidan och väljer att registrera konto där.

Vi avråder till att spela på sidor som saknar spellicens i Sverige då det är många krav som måste uppfyllas för att få spellicensen och om ett spelbolag inte klarar dessa krav anser vi att det inte är ett seriöst företag med rutiner som följs och en seriös affärsplan.

Spelinspektionen är myndigheten som säkerställer att kasinospel, lotterier och annan spelverksamhet i Sverige utövas lagligt, säkert och tillförlitligt. De bevakar konsumenternas intressen och ska även medverka till att minska riskerna för de sociala skadeverkningar som spelande kan medföra. 

Spelinspektionen utövar sin tillsyn under spellagen (2018:1138), lagen om anordnande av visst automatspel (1982:636) och lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

De leds av en styrelse som utses av regeringen. Styrelsen har fullt ansvar för verksamheten.

Olika regler och villkor

De flesta spelbolagen har liknande regler och villkor när det kommer till oddspel, men det kan fortfarande skiljas en del och det är viktigt att läsa reglerna för det spelbolag du spelar på. Något som alla spelbolag har gemensamt är att endast du själv får använda ditt spelkonto och lägga spel online. Du får alltså inte låta en vän eller bekant spela åt dig, inte ens din fru eller man.

Bet365 har enligt oss en väldigt bra regel som kallas tvåmålsregeln. Om du spelar på matchvinnare och ditt lag tar ledningen med 2-0 så rättas spelet som vinst även om de sedan skulle tappa ledningen och matchen slutar oavgjort eller i förlust.

Vissa spelbolag räknar rött kort som två kort medan andra bara räknar det som ett kort. Vissa kan ha olika regler för inställda eller uppskjutna spel. De kan även ha olika regler för vad som gäller om du spelar på att en spelare gör mål i matchen och han inte startar. Det kan alltså vara viktigt att läsa reglerna och villkoren innan du spelar på en viss marknad.

Slutord

Vi hoppas att du fått en bättre insikt i spel på nätet och vad man bör tänka som ny spelare. Vi lägger upp nya speltips varje vecka så du kan se vad vi själva spelar på och kan läsa en motivering till varför. Vi på Speltipsare.se önskar dig lycka till med spelandet och tackar så mycket för att du tog dig tid att läsa vår spelguide! Kom ihåg att spela ansvarsfullt och endast spela för pengar du har råd att förlora.

Nya Bonusar
Paf
3,8 rating
Välkomsterbjudande:
Paf ger dig höga odds på sportspel och massor av spänning!

Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
4,0 rating
Välkomstbonus:
Du får 100 kr i bonuspengar vid första insättning hos Expekt.

Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
3,5 rating
Välkomstbonus:
100 kr i bonuspengar hos 888sport vid första insättning.

Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
4,0 rating
Välkomstbonus:
100% upp till 1000 kr i bonus hos Speedy Bet vid första insättning.

Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
3,0 rating
Välkomsterbjudande:
Hos Casinostugan får du 100 kr i gratisspel när du lägger ett spel på 100 kr.

Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Annons
Annons

Speltipsare
© Copyright 2024 Speltipsare. Alla rättigheter förbehålls.